Android slår Iphone i webbläsar-duell

En omfattande jämförelse av webbläsarna i Iphone 4 och mobiler med senaste Android-versionerna visar att Android är påtagligt snabbare i de flesta fall. Men Apple menar att surfmöjligheterna i Iphone användes på fel sätt.

Efter att ha gjort totalt 45 000 sidnedladdningar hävdar det kanadensiska mjukvaruföretaget Blaze att webbläsaren i nya Android-mobiler är 52 procent snabbare än den som finns i Iphone 4.

När alla sidnedladdningar summerades hade Android-telefonerna hunnit först med att att ladda ner fullständiga sidor i 84 procent av fallen. I testet ingick både fullstora webbsidor och sidor som är anpassade för mobila enheter. I det sistnämnda fallet var skillnaden avsevärt mindre. Android-webbläsaren var i genomsnitt bara 3 procent snabbare när det gällde mobilanpassade sidor.

Man testade även tidigare versioner av systemet och kom fram till att de senaste versionerna har inneburit påtagliga förbättringar av snabbheten hos båda systemen.

Resultaten av undersökningen var tillräckligt uppseendeväckande för att Apple skulle kommentera den officiellt. I ett uttalande till webbplatsen Cnet.com säger en representant för tillverkaren att testet är missvisande.

Blaze har använt sig av specialskrivna appar för både Android och Iphone och apparna använder de funktioner som finns i systemet för att få tillgång till innehåll på webben med hjälp av respektive systems inbäddade webbläsare. Som vanlig användare är det webbläsaren Safari som man använder för att knappa in webbadresser och surfa på vanligt sätt. Enligt Apple finns det optimeringsfunktioner i Safari som den inbäddade webbläsaren inte använder sig av och därför blir resultatet sämre än det skulle ha blivit om Blaze gjort sina mätningar med hjälp av Safari.

_____________________________________________________________________________________________
Behöver du en app? Get App hjälper dig att utveckla dina idéer till en innovativ app. Kontakta oss gärna så ser vi till att hitta den bästa lösningen för dig. Vi utvecklar för iPhone, iPad, Android, Blackberry, Symbian, Windows Phone 7, till alla surfplattor och vi kan även optimisera din hemsida till alla mobila enheter.